GUK viert zijn 70-jarig bestaan met een open house

Ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van het bedrijf organiseerde de GUK-Group een opendeurdag in Wellendingen van 18 tot 20 oktober 2018. De GUK-Group is marktleider in hoogwaardige vouw-, mailing- en invoermachines. Er waren eenentwintig machinesystemen te bewonderen op het gebied van vouwen en productverwerking voor commerciële en farmaceutische producten.

Een breed programma creëerde een geweldig antwoord op de vragen van de meer dan 700 bezoekers.
Er was vooral veel belangstelling voor de vele nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bijsluiters en productbehandeling.

De voorstellingen vonden plaats in het midden van de productie- en assemblagefaciliteiten; in de kern van de "hartslag van het vouwen".

In 1948 richtten Karl Griesser en Anton Kunzmann het bedrijf GUK-Falzmaschinen op.

Het begin van een succesvolle geschiedenis. Kwaliteit, innovatie en klantgericht werken waren de voornaamste doelstellingen van het jonge bedrijf.

Door de combinatie van een ondernemende geest en visie, is het bedrijf in de loop der jaren geëvolueerd van een kleine werkplaats naar een wereldwijde marktleider voor het vouwen van farmaceutische bijsluiters, mailingtoepassingen en commerciële vouwmachines.

In 2011 nam Friedrich Faulhaber, 20 jaar CFO in het bedrijf als Managing Director, het roer over en zette zo de familietraditie van zijn grootvader verder.

Vandaag stelt de GUK-Group meer dan 350 werknemers tewerk in een gebouw van meer dan 6000m² en werden er wereldwijd reeds meer dan 60.000 machines geïnstalleerd.


De GUK-vouwmachines voor de farma-industrie zijn complexe, performante machines die ze zelf ontwikkelen en bouwen. Ontwerpers en technici leggen de basis voor perfecte functionaliteit en de hoogste kwaliteit in een uitermate veeleisende markt die steeds complexere vouwwijzen verlangt. Zo heeft GUK een machine ontwikkeld om een bijsluiter van 15x15 mm met 140 pagina’s te produceren. GUK gaat er prat op dat 8 op de 10 bijsluiters met hun machines worden gevouwen.

Naast de complexe farmaseries vervaardigt GUK eveneens de courante vouwmachines voor de commerciële drukker. Alle formaten van 36 tot 83 cm invoer zijn beschikbaar in meer dan 100 verschillende configuraties.

Automatisatie en perfecte vouwkwaliteit zijn ook hier de voornaamste basisprincipes. Als vooruitstrevend bedrijf zag GUK ook de uitdagingen op de wereldmarkt en beschikt het eveneens over een volledig arsenaal mailingmachines.

In deze wereld zoeken creatieve ontwerpers naar de gekste toepassingen om de klanten te verbazen.

In dit domein beschikt GUK over verschillende oplossingen en zet creativiteit om naar een op maat gemaakt productieapparaat.

Naast de eigen machinebouw vervaardigt GUK eveneens draaidelen voor de auto-industrie. Zo werd GUK reeds meerdere malen bekroond met de BOSCH-Supplier Award voor zijn uitstekende prestaties. Een waardering als een uitstekende partner.


Tijdens het open house 2018 werden een 10-tal nieuwe vouwtoepassingen gedemonstreerd. Van een eenvoudig lijkend foldertje tot de meest complexe bijsluiter van bijna 2 cm dik, gevouwen op een 24 tassen vouwmachine met 3 Vijuk mesvouwwerken, lijminstallatie, cameracontrole…

GUK-Sigma vervaardigt eveneens de systemen om de bijsluiters automatisch te verpakken in kartonnen dozen, die op hun beurt op de vulmachines kunnen geladen worden. De geleide bezoeken doorheen de gehele productiesite gaven een goed beeld van de precisie waarmee GUK alle machines en onderdelen vervaardigt.

Verder waren er tal van andere toepassingen te zien: vouwen, rillen, snijden, verpakken opkleven, sluiten met een label, toekleven, waterrillen, uitvoeren van camera-inspectie, alles was voorhanden.

GUK slaagt er steeds in om innovatieve machines te ontwerpen die de industrie nieuwe en winstgevende mogelijkheden bieden. Een boeiende driedaagse met spectaculaire toepassingen in diverse en gespecialiseerde domeinen.


Een 24 tassengroep van een GUK FA 53 farmamachine